">

10 fakte interesante rreth propolis që do ju bëjnë të kuptoni rëndësinë e tij për organizmin

1. Mjekët grekë dhe romakë e përdorën propolisin si dizinfektues për gojën.

2. Propolisi u rendit si një ilaç zyrtar në farmakopetë e Londrës në fund të shekullit të 17-të.

3. Në luftën e dytë botërore propolis është përdorur për trajtimin e tuberkulozit për shkak se u vu re që ai përmirësonte shëndetin e mushkërive dhe ndihmonte në rikuperimin e oreksit.

4. Në shtetet e ballkanit propolis është përdorur për plagë, djegie, dhimbje fyti dhe ulçer në stomak.

5. Është lënda që përshpejton shërimin e plagëve më shpejt se çdo medikament.

6. Propolis me origjinë të ndryshme gjeografike ndryshojnë në aktivitetin e tyre biologjik për shkak të kushteve të ndryshme klimaterike dhe florës specifike të rajonit.

7. Propolisi në kombinim me klorheksidinën mund të zvogëlojë potencialet patogjene të një pllake dentare duke penguar aderimin dhe akumulimin e streptokokëve kariogjene në sipërfaqen e dhëmbit.

8. Studimet tregojnë se ekstrakte të propolisit mbrojnë nga dëmtimi i qelizave të mëlçisë.

9. Propolis rrit mbrojtjen antioksiduese kundër toksicitetit të shkaktuar nga zhiva.

10. Rezultatet e studimeve sugjerojnë një efekt të fortë antioksidant të propolisit i cili mund të përmirësojë stresin oksidativ dhe të vonojë shfaqjen e nefropatisë diabetike në diabetin mellitus.

Referuar nga NCBI.