I ri dhe pa flokë?! Mos u dekurajoni, D.H.I është zgjidhja juaj!

October 15, 2019

Kur flokët fillojnë të bien në një moshë të re, është e vështirë të dish se çfarë duhet të bësh. Thjesht e lë të ndodhë, apo fillon trajtimet? Alopecia androgjenetike është përgjegjëse në shumicën e rasteve për humbjen e flokëve. Mund të fillojë në moshë madhore, por ndonjëherë dhe në adoleshencë.

Kur rënia e flokëve fillon shumë herët, pasojat psikologjike janë shkatërruese. Çfarë duhet të bëni kur filloni të humbisni flokët në moshë të re? Cilat janë opsionet e trajtimit? A duhet të kryeni transplantin e flokëve? Cilat medikamente funksionojnë?

Shkaqet e Rënies së Flokut në Moshë të Re

Shkaqet mund të jenë të shumta si: stresi, shoku post traumatik, mungesat e vitaminave apo lëndëve ushqyese, problemet e tiroides, mjekimet medikamentoze etj. Në këto raste, rënia është e menjëhershme dhe duhet konsultuar me mjekun specialist përkatës në mënyrë që të trajtohet shkaku.


Alopecia androgjenetike në anën tjetër është rezultat i një ndjeshmërie gjenetikisht të përcaktuar të folikujve ndaj Dihidrotestosteronit. Rreth 25% e meshkujve midis 25-30 vjeç preken nga alopecia androgjenetike, dhe rreth 20% e meshkujve në të 20-tat.

Ecuria e Rënies së Flokut

Së pari duhet të kuptojmë çfarë është Alopecia Androgjenetike dhe përse ndodh. Cili është shkaku i këtij problemi? Shkaktarët janë hormonet dhe trashëgimia. Në trupin e njeriut testosteroni kthehet në dihidrotestosteron, hormon i cili te njerëzit gjenetikisht të “programuar”, e sulmon folikulin e flokut njësoj si një helm. Ky sulm vret dalëngadalë rrënjën e flokut, e dobëson flokun dhe gradualisht shkakton rënien e tij.


Lidhja midis testosteronit dhe rënies së flokut u theksua nga Hamiltoni, i cili ishte mjeku i parë që krijoi një shkallë që përfaqëson fazat e ndryshme të rënies së flokut. Rënia e flokut si patologji është beninje, jo me dëme për shendetin, por me një efekt të dëmshëm real në vetëvlerësimin dhe psikologjinë e individit. Nëse jeni të prekur nga Alopecia androgjenetike është vështirë ta evitoni, por për fat ka zgjidhje në formën e trajtimeve për një mjekim të saktë të kësaj patologjie.

Grackat që duhen shmangur

Kur humbet flokë në moshë të re, vuajtja mund të jetë më e madhe sesa në moshat 30 apo 40 vjeç. Kështu që dëshpërimi për një shërim të shpejtë bën që të bini pre e premtimeve të gënjeshtërta. Bëni kujdes !!!!

Produktet e “magjishme” për kurim:

Një në dy meshkuj në të 50-tat preket nga rënia e flokut, me fjalë të tjera tregu është shumë i madh. Një mori kurash të “magjishme” ofrohet për burrat (apo dhe gratë) që vuajnë nga rënia e flokut, si: locione, shampo, suplemente ushqimore etj, të cilat shoqërohen me fushata marketingu.

Shumica e këtyre produkteve nuk e dëmtojnë shëndetin, por nuk e zgjidhin problemin. Në rastin më të mirë do keni një përmirësim të pamjes së flokut, por rënia nuk do të ndalet.

Metodat e “dala nga moda” të transplantit të flokut:

Një numër i madh klinikash vazhdojnë të ofrojnë teknika invazive dhe agresive si “FUT” apo “Strip”, të cilat rezultojnë me shenja apo rezultate shumë të varfëra. Me metodën DHI (Direct Hair Implantation), transplanti i flokut ka evoluar: kryhet me anestezi të thjeshtë lokale, virtualisht pa dhembje, me një rezultat jo vetëm të dendur dhe natyral, por gjithashtu pa shenja, i cili realizohet dhe pa e rruajtur kokën.

Transplantet e lira jashtë shtetit :

Nuk është hera e parë që i kemi paralajmëruar njerëzit për rreziqet e transplanteve të lira. Ato klinika që i ofrojnë, bëjnë pre të tyre njerëz shumë të prekur nga rënia e flokut dhe për pasojë “të gatshëm për të kryer gjithçka”. Në moshë të re, financat janë ato që konsiderohen më shumë kur flitet për transplant, por ju lutem tregohuni të kujdesshëm. Të marrësh një vendim të tillë duke u bazuar vetëm tek financat mund të jetë një katastrofë.

Këto klinika do mundohen t’ju shesin një maksimum të numrit të folikujve, por rrallë flasin për rëndësinë e ruajtjes së zonës dhuruese të flokut, që është akoma më thelbësore në mosha të reja ku transplante të tjera në faza të mëtejshme të jetës mund të jenë të nevojshme.

Mënyrat e tepruara (numër folikujsh shumë më shumë sesa nevoja), agresive (mjete invazive për heqjen dhe vendosjen e folikujve) apo të kryera nga persona të paspecializuar kanë dy pasoja madhore:
1- Dëmtimi i zonës dhuruese e privon pacientin nga marrja e folikujve për përdorim në të ardhmen. Kur pacienti është i ri, pritet që rënia e flokëve të vazhdojë, kështu që zona dhuruese është rezervë për transplante në të ardhmen.
2- Folikujt e ekstraktuar në mënyrë agresive dëmtohen, gjë e cila çon në ulje të përqindjes së rritjes së flokut pas mbjelljes, shumë më e ulët se 70%.

Opsionet e trajtimit

Me përgatitje dhe planifikim është e mundur të evitohet rënia totale e flokëve. Hapi i parë i rëndësishëm është të konsultoheni me një specialist të fushës i cili duhet të vlerësojë rastin tuaj individualisht dhe të rekomandojë trajtimet e duhura sipas nevojës tuaj. Është thelbësore që të parashikohet si do të vazhdojë rënia për të menaxhuar në mënyrë korrekte zonën dhuruese.

Transplanti i flokut D.H.I

D.H.I (Direct Hair Implantation) është absolutisht i sigurt dhe garanton 100% rezultate natyrale. Implantimi kryhet me një mjet të veçantë, Implanterin D.H.I, i cili ka një diametër më të vogël se 1 mm, dhe u lejon mjekëve specialistë të kontrollojnë këndin, drejtimin dhe thellësinë e flokut të implantuar, gjë që bën diferencën nga çdo teknikë tjetër për mbjelljen e flokut. D.H.I përdor gjithashtu një teknikë mbjelljeje të patentuar, teknika më delikate që ekziston aktualisht dhe ky kombinim bën që përqindja e rritjes së flokut të implantuar të jetë mbi 90%. Rezultati final duket 1 vit pas procedurës kështu që është thelbesore të kryeni rikontrollet sipas udhëzimit pranë klinikës dhe klinicistit që ka kryer teknikën.

Minoxidili

Minoxidili përdoret në formën e solucionit topikal, me përdorim lokal në lëkurën e kokës, si medikament që trajton rënien e flokut. Të rinjve që vuajnë nga alopecia e hershme ju rekomandohet në mënyre që të ruhet floku i tyre dhe të ngadalësohet rënia për aq gjatë sa të jetë e mundur.

Finasteridi

Fillimisht i përdorur për meshkujt të cilët kanë një sasi rezervë të flokut, Finasteridi mund të përdoret i vetëm ose si shtesë për transplantin e flokëve. Është një medikament i cili merret nga goja në formë tabletash, dhe vepron duke ndaluar kthimin e Testosteronit në Dihidrotestosterone, duke parandaluar kështu dëmtimin e folikujve të flokëve.

I përdorur për një periudhë 5 vjeçare, trajtimi me Finasteride ndihmon në stabilizimin e rënies së flokut në shumicën e rasteve. Sidoqoftë për të ruajtur efektin terapeutik rekomandohet përdorimi i vazhdueshëm. Nëse trajtimi ndalohet, rezultatet pozitive gradualisht pakësohen dhe rënia e flokëve rifillon.

Finasteride nuk mund të merret pa rekomandimin e mjekut. Efektet anësore janë të rralla, por duhen raportuar direkt te mjeku juaj.

Terapia me PRP

Një alternativë për locionet e përditshme apo për tabletat e medikamenteve është PRP ( Platelet Rich Plasma), metodë trajtimi që përdor vetë qelizat e organizmit për stimulimin e rritjes së flokut. Është minimalisht invazive dhe mund të ketë efekt si në forcimin e folikujve të flokut, ashtu dhe në zgjimin e folikujve të “fjetur” të cilët eventualisht rrisin flokë të rinj.