Nga dallojne aknet tek te rriturit nga aknet e adoleshences?

October 16, 2019

Aknet tek te rriturit quhen ndryshe edhe aknet e post-adoleshences. Ato jane te vazhdueshme qe shfaqen per here te pare gjate moshes se adoleshences ose shfaqen pas moshes 20 vjec.

Aknet tek te rriturit prekin deri ne 15 % te grave dhe eshte me e shprehur tek femrat se tek meshkujt.

Pergjithesisht keto lloj formash jane forma inflamatore dhe jane te shprehura kryesisht me komedone te medha . Ne format me te renda, ato dhe kur largohen lene shenja te thella,ne,fytyre.
Nga dallojne aknet tek te rriturit nga aknet e adoleshences?

Ne pergjithesi aknet tek adultet paraqiten si aknet e zakonshme (acne vulgaris) por kane karakteristikat e meposhtme:

1.  Aknet jane shume persistente dhe vazhdojne deri ne moshat 30-40 vjec

2.   Jane me te veshtira per tu mjekuar

3.   Tek njerezit e prekur dhe kryesisht grate shoqerohet me pore te zgjeruara te lekures

4.   Shfaqet kryesisht tek zona e nofulles dhe qafes por mund te jete e shprehur edhe ne fytyre, pjesen e kraharorit dhe kurrizit.

5.   Tek grate para ciklit menstrual ato perkeqesohen.

6.  Pucrat e medha te brendshme ( makrokomedonet) jane me te shpeshta se te adoloshentet

7.   Perkeqesohen nga faktoret agravues si stresi, duhani.

8.   Faktoret hormonale mund te jene nje shkaktar tjeter i tyre si  shtatzania, prania e kisteve ne ovare apo perdorimi i medikamenteve me permbajtje hormonesh mashkullore.

9.   Mund te jene te shkaktuara edhe nga infeksione te lekures nga stafilokoku i arte.

Trajtimi i akneve ne moshat e rritura

Hapat e para qe duhen bere jane:

1.   Berja e analizes per te pare nese eshte infeksion nga stafilokoku i arte dhe berja e antibiogrames per te pare kush eshte antibiotiku qe vepron me shume

2.   Berja e nje analize hormonale per te percaktuar nese jane hormonet shkaktar per to.

Shume te rritur i konsiderojne aknet ne moshen e tyre jo normale dhe duan nje mjekim te menjehershem.

Perdorimi i preparateve lokalisht si kremra me antibiotike apo solucione thjesht i qetesojne po jo se i sherojne.

Ne pergjithesi trajtohen me mjekime me antibiotike te familjes se tetraciklinave si psh doxaciklina te shoqeruar me vitamine A dhe vitamine E qe kane nje efekt cikatrizues dhe rigjenerues te lekures.

Ne rastet kur jane hormonet shkaktare rekomandohet perdorimi i kontraceptiveve orale per te normalizuar gjendjen.

Perdorimi oral i izotreitonines ka rezultuar i efektshem ne trajtimin e formave te renda te akneve duke e mbajtur efektin deri me vite me radhe por ky eshte nje preparat i fuqishem qe ka dhe efekte anesore. Nuk perdoret ne grate shtatzana pasi mund  te shkaktoje malformime te fetusit.

Shumë dermatologë thonë se aknet në fytyrë i shkaktojnë  shume faktorë, ku pjesa me e madhe e të cilëve janë të pranishem në rutinen tonë të përditshme.Rekomandohen ca këshilla mjekësore për mirëmbajtjen e fytyrës gjë që ndihmojnë edhe largimin e akneve nga fytyra.

Një nga gjërat e para qe duhet te kontrolloni nese keni probleme me fytyren, jane medikamentet tuaja. Dermtologët thonë se steroidet qe gjenden ne ilacet tuaja janë një nga armiqtë kryesorë, pavaresisht nese merren nga brenda organizmit apo aplikohen ne nje zonë te caktuar.Thuhet se përdorimi i kontraceptive oral jane shkaku me i zakonshem i akneve.

Tualeti i përditshëm nëse aplikohet rregullisht duhet kushtuar rëndësi të vecantë në preparatet kozmetikale. Furcat e makeup-it në mënyrë të vazhdueshme mbledhin grimin e mbetur duke grumbulluar kështu edhe bakteret të cilat mund të shkaktojnë aknet të quajtura Folikulite,sugjerohet njëherë në javë  ti pastroni furcat e makeup-it në mënyrë që të mos shfaqin rrezik për lëkuren tuaj.

Veglat e stërvitjes-Nuk është  procesi i stervitjes që ndikon në shfaqjen e njollave të bezdisshme. Gjithashtu edhe procesi i stervitjes apo i zhveshjes,që vazhdimisht prekin zona të caktuara të lekures, mund të shkaktojne akne të ferkimit. Ferkimi i vazhdueshem ju bënë të djersiteni, irritohet lekura dhe me shuma mundësi do të zhvillohen pucrra të vogla e të kuqe.

Aknet tek te rriturit quhen ndryshe edhe aknet e post-adoleshences. Ato jane te vazhdueshme qe shfaqen per here te pare gjate moshes se adoleshences ose shfaqen pas moshes 20 vjec.

Aknet tek te rriturit prekin deri ne 15 % te grave dhe eshte me e shprehur tek femrat se tek meshkujt.

Pergjithesisht keto lloj formash jane forma inflamatore dhe jane te shprehura kryesisht me komedone te medha . Ne format me te renda, ato dhe kur largohen lene shenja te thella,ne,fytyre.
Nga dallojne aknet tek te rriturit nga aknet e adoleshences?

Ne pergjithesi aknet tek adultet paraqiten si aknet e zakonshme (acne vulgaris) por kane karakteristikat e meposhtme:

1.  Aknet jane shume persistente dhe vazhdojne deri ne moshat 30-40 vjec

2.   Jane me te veshtira per tu mjekuar

3.  Tek njerezit e prekur dhe kryesisht grate shoqerohet me pore te zgjeruara te lekures

4.  Shfaqet kryesisht tek zona e nofulles dhe qafes por mund te jete e shprehur edhe ne fytyre, pjesen e kraharorit dhe kurrizit.

5.  Tek grate para ciklit menstrual ato perkeqesohen.

6.  Pucrat e medha te brendshme ( makrokomedonet) jane me te shpeshta se te adoloshentet

7.  Perkeqesohen nga faktoret agravues si stresi, duhani.

8.  Faktoret hormonale mund te jene nje shkaktar tjeter i tyre si  shtatzania, prania e kisteve ne ovare apo perdorimi i medikamenteve me permbajtje hormonesh mashkullore.

9.  Mund te jene te shkaktuara edhe nga infeksione te lekures nga stafilokoku i arte.

Trajtimi i akneve ne moshat e rritura

Hapat e para qe duhen bere jane:

1.  Berja e analizes per te pare nese eshte infeksion nga stafilokoku i arte dhe berja e antibiogrames per te pare kush eshte antibiotiku qe vepron me shume

2.   Berja e nje analize hormonale per te percaktuar nese jane hormonet shkaktar per to.

Shume te rritur i konsiderojne aknet ne moshen e tyre jo normale dhe duan nje mjekim te menjehershem.

Perdorimi i preparateve lokalisht si kremra me antibiotike apo solucione thjesht i qetesojne po jo se i sherojne.

Ne pergjithesi trajtohen me mjekime me antibiotike te familjes se tetraciklinave si psh doxaciklina te shoqeruar me vitamine A dhe vitamine E qe kane nje efekt cikatrizues dhe rigjenerues te lekures.

Ne rastet kur jane hormonet shkaktare rekomandohet perdorimi i kontraceptiveve orale per te normalizuar gjendjen.

Perdorimi oral i izotreitonines ka rezultuar i efektshem ne trajtimin e formave te renda te akneve duke e mbajtur efektin deri me vite me radhe por ky eshte nje preparat i fuqishem qe ka dhe efekte anesore. Nuk perdoret ne grate shtatzana pasi mund  te shkaktoje malformime te fetusit.

Shumë dermatologë thonë se aknet në fytyrë i shkaktojnë  shume faktorë, ku pjesa me e madhe e të cilëve janë të pranishem në rutinen tonë të përditshme.Rekomandohen ca këshilla mjekësore për mirëmbajtjen e fytyrës gjë që ndihmojnë edhe largimin e akneve nga fytyra.
Një nga gjërat e para qe duhet te kontrolloni nese keni probleme me fytyren, jane medikamentet tuaja. Dermtologët thonë se steroidet qe gjenden ne ilacet tuaja janë një nga armiqtë kryesorë, pavaresisht nese merren nga brenda organizmit apo aplikohen ne nje zonë te caktuar.Thuhet se përdorimi i kontraceptive oral jane shkaku me i zakonshem i akneve.

Tualeti i përditshëm nëse aplikohet rregullisht duhet kushtuar rëndësi të vecantë në preparatet kozmetikale. Furcat e makeup-it në mënyrë të vazhdueshme mbledhin grimin e mbetur duke grumbulluar kështu edhe bakteret të cilat mund të shkaktojnë aknet të quajtura Folikulite,sugjerohet njëherë në javë  ti pastroni furcat e makeup-it në mënyrë që të mos shfaqin rrezik për lëkuren tuaj.

Veglat e stërvitjes-Nuk është  procesi i stervitjes që ndikon në shfaqjen e njollave të bezdisshme. Gjithashtu edhe procesi i stervitjes apo i zhveshjes,që vazhdimisht prekin zona të caktuara të lekures, mund të shkaktojne akne të ferkimit. Ferkimi i vazhdueshem ju bënë të djersiteni, irritohet lekura dhe me shuma mundësi do të zhvillohen pucrra të vogla e të kuqe.