Shkaqet e Alopecia Areata dhe faktorët e rrezikut

October 18, 2019

Shkaqet e Alopecia Areata dhe faktorët e rrezikut

Kur personi ka alopecia areata, qelizat e bardha të gjakut – të cilat supozohet të mbrojnë trupin tuaj nga “pushtuesit” e huaj si viruse dhe baktere – sulmojnë qelizat e folikulave të flokëve që normalisht rriten me shpejtësi. Si rezultat i kësaj, folikulat e flokëve bëhen më të vogla dhe ngadalësojnë prodhimin e flokëve.

Trajtimi,Konvencional

Nuk ka kurë për alopecia areata. Flokët zakonisht ridalin vetë. Trajtimet e ndryshme e bëjnë flokun të rritet më shpejt dhe parandalojnë rënien. Disa nga trajtimet më të zakonshme konvencionale për alopecia areata përfshijnë :

1-Kortikosteroidet: Mjeku injekton kortikosteroide të për të ulur inflamacionin dhe për të nxitur rritjen e flokëve. Dermatologët zakonisht përdorin injeksione të kortikosteroideve për të trajtuar alopecia areata.

Duhet të përsëritet procedura çdo katër deri në gjashtë javë. Kjo metodë e trajtimit nuk parandalon humbjen e re të flokëve. Përdoret vetëm për të ndihmuar flokët të rriten përsëri në zonat e rënies.

Një efekt anësor i përdorimit të kortikosteroidës është që të mund të lërë gropa në lëkurë pas një trajtimi. Disa efekte të tjera anësore përfshijnë çrregullime në stomak, zbardhjen e ngjyrës së lëkurës në vëndin ku është bërë injektimi, dhimbje dhe inflamacion në vendin e injektimit.

2-Minoxidil: Minoxidili është një suplement i rritjes së flokëve që përdoret për të ndihmuar personat të rigjejnë flokët e tyre. Ajo aplikohet nga jashtë tek të rriturit dhe fëmijët në zonën e humbjes së flokëve, qoftë kokës, fytyrës apo trupit. Trajtimi   me Minoxidil zakonisht është i kombinuar me trajtim tjetër. Nuk është efektiv më vete në trajtimin e humbjes së gjerë të flokëve.

3-Anthralin: Anthralin përdoret për të ndryshuar funksionin imun të lëkurës.Aplikohet nga jashtë në zonën problematike për 20-60 minuta dhe lahet. Kremi antralin përdoret për të ndihmuar rigjenerimin e flokëve në zonat e rënies. Por, mund të irritojë lëkurën dhe madje të shkaktojë një zbardhje të lëkurës përkohësisht.

4-Diphencyprone: Diphencyprone aplikohet nga jashtë në zonat e humbjes së flokëve në mënyrë që të stimulojë sistemin imunitar. Ajo në fakt shkakton një reaksion alergjik të butë, duke dërguar kështu qeliza të bardha të gjakut në sipërfaqen e zonës së rënies Diphencyprone lufton inflamacion në vendin e zonave të prekura dhe stimulon folikulat e flokëve për të ringjallur flokët.

Ky lloj i imunoterapisë përdoret për të trajtuar raste të rënda të alopecisë areata, duke përfshirë alopecia totalis dhe alopecia universalis.

5- Imunosupresues: Imunosupresues si metotreksat dhe ciklosporina bllokojnë reagimin imun që shkakton humbjen e flokëve. Disa efekte anësore nga marrja e imunosupresuesit si metotreksat shkaktojnë të përziera, diarre, plagë, lëkurë të zbehtë dhe lodhje.

Masat paraprake
Këto trajtime natyrale për alopecia areata janë të sigurta për përdorim të jashtëm dhe të brendshëm. Por në qoftë se vëreni ndonjë efekt  anësor, ndaloni përdorimin e barërave, suplementeve ose vajrave esencialë dhe kërkoni nga mjeku juaj ose dietologu për udhëzime.

Nëse jeni duke luftuar me aspektet psikologjike të alopecia areata, të tilla si ankthi, depresioni ose pasiguria në lidhje me humbjen e flokëve tuaj, gjeni mbështetje nga një grup komuniteti ose terapist. Është e rëndësishme që ju të zvogëloni stresin sa më shumë që të jetë e mundur në mënyrë që të bëheni më mirë.